Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Συχνές ερωτήσεις Ψηφιακά ΚΕΠΑ

1. Τι είναι το ΚΕΠΑ;

Το ΚΕΠΑ είναι η αποκεντρωμένη διοικητική υπηρεσία του e-ΕΦΚΑ, η οποία εκδίδει πιστοποιήσεις αναπηρίας, προς απόδειξη αυτής ενώπιον κάθε Αρχής και ενδιαφερόμενου. Συνολικώς λειτουργούν 64 Γραμματείες ΚΕΠΑ ανά την επικράτεια.

2. Πώς εκδίδεται μια πιστοποίηση αναπηρίας;

Για να εκδοθεί πιστοποίηση αναπηρίας απαιτούνται οι επόμενες κατά σειρά ενέργειες:

  • αίτηση του ενδιαφερόμενου,
  • κατάρτιση Ιατρικού Εισηγητικού Φακέλου από τον θεράποντα ιατρό,
  • αξιολόγηση από Υγειονομική Επιτροπή. 

Δείτε αναλυτικές πληροφορίες ανά βήμα, στις επόμενες ενότητες ή/και στο Εθνικό Μητρώο Διοικητικών Διαδικασιών.

 

3. Ποιες διατάξεις εφαρμόζονται για την πιστοποίηση αναπηρίας;

Το ΚΕΠΑ θεσμοθετήθηκε και λειτουργεί σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 6επ. του ν. 3896/2011 και των άρθρων 102επ. του ν. 4961/2022.

Η λειτουργία του ΚΕΠΑ καθορίζεται στον «Κανονισμό Λειτουργίας του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας» (ΦΕΚ 4830 Β’ 2022).

Οι υγειονομικές επιτροπές εφαρμόζουν επιπλέον:

(α) τον «Ενιαίο Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστών Αναπηρίας» (Ε.Π.Π.Π.Α. – ΦΕΚ 6282 Β’ 2021). Ο Ε.Π.Π.Π.Α. συνιστά τους θεσμοθετημένους από την πολιτεία και επιστημονικά τεκμηριωμένους ενιαίους κανόνες εκτίμησης του βαθμού αναπηρίας (καθορισμός με εκατοστιαία αναλογία του ποσοστού αναπηρίας που συνεπάγεται κάθε πάθηση ή βλάβη ή σωματική ή ψυχική ή πνευματική εξασθένιση ή η συνδυασμένη εμφάνιση τέτοιων παθήσεων ή βλαβών ή εξασθενήσεων, καθώς και οι υποτροπές αυτών)], οι οποίοι αναθεωρούνται με βάση τις εξελίξεις της ιατρικής επιστήμης, μετά από σχετικές εισηγήσεις της ιατρικής κοινότητας. 

(β) τον «Πίνακα μη αναστρέψιμων παθήσεων», για τις οποίες η διάρκεια αναπηρίας καθορίζεται επ’ αόριστόν» (ΦΕΚ Β΄4348/25-07-2024) 

4. Τι πιστοποιεί το ΚΕΠΑ ως προς την αναπηρία;

Με την πιστοποίηση αναπηρίας:

α) χαρακτηρίζονται οι αιτούντες ως Άτομα με Αναπηρία,

β) καθορίζεται το ποσοστό αναπηρίας, 

γ) καθορίζεται το ποσοστό ασφαλιστικής αναπηρίας, όπου αυτό προβλέπεται,

δ) καθορίζεται η διάρκειας πιστοποίησης της αναπηρίας,

ε) κρίνεται η πληρότητα των απαιτούμενων ιατρικών προϋποθέσεων για την υπαγωγής της πιστοποιημένης αναπηρίας σε συνταξιοδοτικές, επιδοματικές, κοινωνικές και οικονομικές παροχές ή κοινωνικές υπηρεσίες που προβλέπονται από τη νομοθεσία για τα Άτομα με Αναπηρία.

στ) εκδίδεται το έντυπο Ε213 που απαιτείται για ειδικές περιπτώσεις διεθνών συντάξεων αναπηρίας

5. Ποιοι μπορούν να απευθυνθούν στο ΚΕΠΑ;

Στο ΚΕΠΑ μπορεί να απευθυνθεί κάθε φυσικό πρόσωπο, ανεξαρτήτως από τον τόπο διαμονής του, αρκεί να διαθέτει ΑΜΚΑ ή Προσωρινό Αριθμό Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΠΑΑΥΠΑ), καθώς και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά (βλ. αναλυτικώς την ενότητα Αίτηση ΚΕΠΑ).

6. Η πιστοποίηση του ΚΕΠΑ γίνεται δεκτή για κάθε αναπηρική παροχή και από κάθε φορέα;

Ναι, εκτός αν είστε δημόσιος υπάλληλος και χρειάζεστε πιστοποίηση αναπηρίας για την κρίση συνταξιοδοτικού δικαιώματος ή/και τη χορήγηση επιδόματος ανικανότητας. Τότε πρέπει να απευθυνθείτε με αίτησή σας, στην αρμόδια Διεύθυνση της Γενικής Διεύθυνσης Συντάξεων Δημοσίου Τομέα του e-ΕΦΚΑ, για την παραπομπή σας στην Ανώτατη Στρατού Υγειονομική Επιτροπή (ΑΣΥΕ).

7. Τι άλλαξε με το νέο σύστημα (από 16/9/2022);

Μέχρι τις 16/9/2022, ο πολίτης παραπεμπόταν για αξιολόγηση από το ΚΕΠΑ, αφού είχε κάνει πρώτα αίτηση για μια συγκεκριμένη παροχή (προνοιακή ή κοινωνικοασφαλιστική). Η δε πιστοποίηση που λάμβανε προοριζόταν αποκλειστικά προς αίτηση για την εν λόγω παροχή. Ως αποτέλεσμα, αν ο πολίτης ήθελε να λάβει μια άλλου είδους παροχή, έπρεπε συχνά να περνά εκ νέου αξιολόγηση από το ΚΕΠΑ

Με το νέο σύστημα, ο πολίτης υποβάλλει μία και μοναδική αίτηση για πιστοποίηση αναπηρίας από το ΚΕΠΑ, ανεξαρτήτως της παροχής που επιθυμεί έπειτα να αιτηθεί. Η πιστοποίηση που θα λαμβάνει θα είναι ενιαία και θα τον πιστοποιεί ως προς τα ιατρικά κριτήρια κάθε δυνατής ασφαλιστικής, προνοιακής, κοινωνικής ή άλλου είδους παροχής.

Παράλληλα, το νέο σύστημα είναι πλήρως ηλεκτρονικό, το οποίο σημαίνει ότι οι πολίτες με αναπηρία δεν θα ταλαιπωρούνται με πολλαπλές φυσικές επισκέψεις στο ΚΕΠΑ. Αντ’ αυτού η όλη διαδικασία θα διενεργείται ηλεκτρονικά, με μοναδική φυσική επίσκεψη εκείνη στο ΚΕΠΑ την ημέρα της εξέτασης τους από την Υγειονομική Επιτροπή.

8. Πού και πώς κάνω αίτηση για πιστοποίηση αναπηρίας από το ΚΕΠΑ;

Οι αιτήσεις για πιστοποίηση αναπηρίας υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω του gov.gr και της «Εθνικής Πύλης Αναπηρίας». Η αίτηση υποβάλλεται από τον ενδιαφερόμενο κατόπιν αυθεντικοποίησής του με τη χρήση των κωδικών διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (taxisnet). Συμβουλευθείτε το Εγχειρίδιο Χρήσης της πλατφόρμας. 

Σε περίπτωση αδυναμίας πρόσβασης στο πληροφοριακό σύστημα, μπορείτε να υποβάλλετε την αίτηση:

(α) είτε με τη συνδρομή των υπαλλήλων που υπηρετούν στα Κέντρα Κοινότητας,  στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) ή στις Γραμματείες ΚΕΠΑ

(β)  είτε μέσω εξουσιοδότησης κάποιου άλλου προσώπου, ώστε να κάνει την αίτηση για λογαριασμό σας.

Σημειώνεται ότι βάσει του ν. 4961/2022, ο πολίτης μπορεί να αποταθεί σε οποιοδήποτε από τα ανωτέρω σημεία φυσικής εξυπηρέτησης και δεν υπάρχει χωρικός περιορισμός στην εξυπηρέτηση του βάσει της διεύθυνσης κατοικίας του.

9. Δεν με αφήνει να κάνω αίτηση γιατί μου βγάζει ότι υπάρχει άλλη ενεργή/εκκρεμής αίτηση.

Πράγματι, δεν επιτρέπεται να υπάρχουν ταυτοχρόνως 2 εκκρεμείς αιτήσεις για τον ίδιο αιτούντα.

Ελέγξτε τις αιτήσεις σας στα Ψηφιακά ΚΕΠΑ στην ενότητα «Οι αιτήσεις μου». Για κάθε αίτηση στην στήλη «Κατάσταση Αίτησης», μπορείτε να δείτε σε ποιο στάδιο βρίσκεται (βλ. αναλυτικώς τις επεξηγήσεις στην αντίστοιχη ερώτηση).

Εάν υπάρχει εκκρεμής αίτηση από την οποία θέλετε να παραιτηθείτε, διακρίνουμε στις εξής περιπτώσεις:

  • Εάν δεν έχει οριστικοποιηθεί ο ιατρικός εισηγητικός φάκελος, τότε η ακύρωση της αίτησης μπορεί να γίνει από τον ενδιαφερόμενο στα Ψηφιακά ΚΕΠΑ
  • Εάν έχει οριστικοποιηθεί ο ιατρικός εισηγητικός φάκελος και έχει παρέλθει και το προβλεπόμενο δεκαήμερο για πιθανή διόρθωση από τον ιατρό, τότε μπορεί ο ενδιαφερόμενος να υποβάλλει παραίτηση στην αρμόδια Γραμματεία ΚΕΠΑ και να προχωρήσει εκ νέου σε αίτηση στο σύστημα και σύνταξη ιατρικού εισηγητικού φακέλου.

ΠΡΟΣΟΧΗ: εάν παραιτηθείτε από μια υποβεβλημένη αίτηση, κρίσιμος χρόνος για την απονομή ή παράταση των παροχών που λαμβάνεται από τον e-ΕΦΚΑ ή τον ΟΠΕΚΑ, θα θεωρηθεί η ημερομηνία της νέας αίτησης που θα υποβάλλετε.

Εάν δεν εμφανίζεται εκκρεμής αίτηση, τότε θα πρόκειται για αίτηση που είχε υποβληθεί μέσω του παλαιότερου συστήματος (προς της 16/09/2022). Σε αυτήν την περίπτωση, ή σε περίπτωση που θεωρείτε ότι δεν έχετε εκκρεμή αίτηση, τότε επικοινωνήστε με την τηλεφωνική εξυπηρέτηση στο 1555, για να δηλώσετε το πρόβλημα.

10. Κατά τη συμπλήρωση της αίτησης στη νέα πλατφόρμα, παρατηρώ ότι κάποια στοιχεία είναι προσυμπληρωμένα. Ωστόσο, κάποια από αυτά είναι λάθος. Τι πρέπει να κάνω;

Τα προσυμπληρωμένα στοιχεία αντλούνται διαλειτουργικώς από διάφορα Μητρώα και η επέμβαση σε αυτά δεν είναι δυνατή απευθείας μέσω της πλατφόρμας της ηλεκτρονικής αίτησης, ούτε από τον πολίτη, αλλά ούτε απευθείας και από τον χρήστη των σημείων φυσικής εξυπηρέτησης. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει ο πολίτης να προβεί σε επικαιροποίηση των στοιχείων του (α) είτε στο Μητρώο του ΑΜΚΑ, με επίσκεψη σε ένα ΚΕΠ ή στα αρμόδια Τμήματα Μητρώων και Ασφαλιστικού Βίου των Τοπικών Διευθύνσεων του e-ΕΦΚΑ, (β) είτε στο «Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας» (γ) είτε στην ΑΑΔΕ.

Πιο συγκεκριμένα:

Αν τα λάθη εντοπίζονται σε κάποιο από τα παρακάτω πεδία:

  • Όνομα
  • Επώνυμο
  • Πατρώνυμο
  • Μητρώνυμο
  • Φύλο
  • Χώρα Γέννησης
  • Υπηκοότητα
  • Ημερομηνία Γέννησης
  • Αριθμός Φορολογικού Μητρώου

Τότε πρέπει να προβεί σε επικαιροποίηση των στοιχείων του στο Μητρώο του ΑΜΚΑ

Αν τα λάθη εντοπίζονται σε κάποιο από τα παρακάτω πεδία:

  • Αριθμός Ταυτοποιητικού Εγγράφου
  • Τύπος Ταυτοποιητικού Εγγράφου
  • Ημερομηνία Έκδοσης Ταυτοποιητικού Εγγράφου

Τότε πρέπει να προβεί σε επικαιροποίηση των στοιχείων του στο Φορολογικό Μητρώο.

Αν τα λάθη εντοπίζονται σε κάποιο από τα παρακάτω πεδία:

  • Στοιχεία Διεύθυνσης
  • Σταθερό τηλέφωνο
  • Κινητό τηλέφωνο
  • e-mail

Τότε πρέπει να προβεί σε επικαιροποίηση των στοιχείων του στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας.
Σε κάθε περίπτωση, ειδικά τα στοιχεία κινητού τηλεφώνου και e-mail μπορεί να τα συμπληρώσει ή να τα τροποποιήσει απευθείας στην πλατφόρμα της ηλεκτρονικής αίτησης.

Ειδικώς για πολίτη Τρίτης Χώρας, σε περίπτωση που ανακύψει ζήτημα κατά την άντληση στοιχείων αναφορικά με ταυτοποιητικά έγγραφα ή άδειες διαμονής, οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται σε φυσικά σημεία εξυπηρέτησης για την υποβολή της αίτησης, προσκομίζοντας τα ισχύοντα έγγραφα.

11. Έχω διαβάσει το Εγχειρίδιο Χρήσης, αλλά δεν λύνω τα προβλήματα που αντιμετωπίζω. Τι να κάνω;

Μπορείτε να τηλεφωνήσετε στη γραμμή εξυπηρέτησης 1555. 

12. Τι αιτήσεις μπορώ να κάνω μέσω του νέου συστήματος αξιολόγησης και πιστοποίησης αναπηρίας από το ΚΕΠΑ;

Τα είδη αιτήσεων που είναι διαθέσιμα, μέσω του Υποσυστήματος Ηλεκτρονικής Αίτησης για πιστοποίηση αναπηρίας αφορούν στις εξής διαδικασίες αξιολόγησης:

(α) Αρχική αίτηση για αξιολόγηση, η οποία υποβάλλεται είτε σε περίπτωση που ο πολίτης αξιολογείται για πρώτη φορά, είτε σε περίπτωση που έχει ήδη λήξει η προηγούμενη Γνωστοποίηση Αποτελέσματος Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΓΑΠΑ).

(β) Αίτηση παράτασης, η οποία μπορεί να υποβληθεί κατά το τελευταίο τετράμηνο ισχύος της ΓΑΠΑ για να λάβει νέα ΓΑΠΑ που πιστοποιεί την αναπηρία του.

(γ) Αίτηση αναθεώρησης, η οποία υποβάλλεται οποτεδήποτε εντός της ισχύος της ΓΑΠΑ. Η Αίτηση αναθεώρησης επιλέγεται εάν δεν έχει αλλάξει κάτι ως προς την αναπηρία σας και είτε (α) η πιστοποίηση δεν περιλαμβάνει αξιολόγηση για ένταξη ή μη σε ειδική διάταξη, είτε (β) έχει λάθη σε τυπικά στοιχεία (π.χ. ονοματεπώνυμο, αριθμός ταυτότητας, κλπ.). Οι αιτήσεις αναθεώρησης εξετάζονται χωρίς την κατάρτιση νέου Ιατρικού Εισηγητικού Φακέλου και χωρίς την φυσική παρουσία του πολίτη εκτός εάν αυτή απαιτείται για τη διαμόρφωση πλήρους γνώμης, οπότε ο αιτών καλείται για επανεξέταση.

(δ) Αίτηση επιδείνωσης ή προσθήκης νέας πάθησης, η οποία μπορεί να υποβληθεί κατ’ αρχήν μετά την πάροδο έξι (6) μηνών από την έναρξη ισχύος της ισχύουσας ΓΑΠΑ και έως τέσσερις (4) μήνες πριν τη λήξη αυτής, εκτός εάν έχει προκύψει νοσηλεία κατά το πρώτο εξάμηνο από την έκδοση της ΓΑΠΑ.

Για τη διαδικασία προσφυγής κατά της πρωτοβάθμιας πιστοποίησης, οι πολίτες θα συνεχίζουν να απευθύνονται στο ΚΕΠΑ, μέχρι της παραγωγικής ενσωμάτωσης και αυτής της διαδικασίας στο νέο σύστημα.

13. Συνειδητοποίησα ότι έκανα λάθος στην επιλογή του τύπου της αίτησης μου για πιστοποίηση αναπηρίας από το ΚΕΠΑ. Μπορώ να κάνω κάτι για να το διορθώσω; 

Δυστυχώς αλλαγή στον τύπο της αίτησης δεν μπορεί να γίνει αφού έχει προχωρήσει ο ενδιαφερόμενος σε υποβολή αυτής. Σε μια τέτοια περίπτωση, θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος πρώτα να ακυρώσει/παραιτηθεί από την αίτηση και έπειτα να υποβάλλει εκ νέου αίτηση στο σύστημα.
Διακρίνονται οι εξής περιπτώσεις ως προς το σημείο που πρέπει κάποιος να απευθυνθεί για να ακυρώσει/παραιτηθεί από υποβληθείσα αίτηση:

  • Εάν δεν έχει οριστικοποιηθεί ο ιατρικός εισηγητικός φάκελος, τότε η ακύρωση της αίτησης μπορεί να γίνει από τον ενδιαφερόμενο στα Ψηφιακά ΚΕΠΑ   
  • Εάν έχει οριστικοποιηθεί ο ιατρικός εισηγητικός φάκελος και έχει περάσει και το προβλεπόμενο δεκαήμερο για πιθανή διόρθωση από τον ιατρό, τότε μπορεί ο ενδιαφερόμενος να υποβάλλει παραίτηση στην αρμόδια Γραμματεία ΚΕΠΑ και να προχωρήσει εκ νέου σε αίτηση στο σύστημα και σύνταξη ιατρικού εισηγητικού φακέλου.
14. Πρέπει να πληρώσω παράβολο για την αίτηση αξιολόγησης και πιστοποίησης μου από το ΚΕΠΑ;

Από 16/09/2022 και στο πλαίσιο του νέου συστήματος αξιολόγησης και πιστοποίησης αναπηρίας καταργείται ρητώς η υποχρέωση πληρωμής οποιοδήποτε παράβολου, τόσο ενώπιον Πρωτοβάθμιας (ΑΥΕ), όσο και ενώπιον Δευτεροβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής(ΒΥΕ) (ένσταση). 

15. Είμαι νόμιμος ή εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπος ατόμου με αναπηρία. Μπορώ να κάνω εγώ την αίτηση;

Ναι, αναρτώντας στην πλατφόρμα ο ίδιος ή προσκομίζοντας στο σημείο φυσικής εξυπηρέτησης έγγραφο που πιστοποιεί την εκπροσώπηση, όπως ενδεικτικά: πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης ή ληξιαρχική πράξη γέννησης, σχετική δικαστική απόφαση, συμβολαιογραφικό πληρεξούσιο ή απλή εξουσιοδότηση.

16. Τι πρέπει να πάρω μαζί μου ως δικαιολογητικά όταν πάω να υποβάλω την αίτηση για πιστοποίηση αναπηρίας στα σημεία φυσικής εξυπηρέτησης;

Οι πολίτες που θα πάνε να υποβάλουν αίτηση στα ΚΕΠ, τα Κέντρα Κοινότητας ή Γραμματείες ΚΕΠΑ, είναι απαραίτητο να φέρουν μαζί τους, οι ίδιοι ή ο νόμιμος/εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπός τους, τα κάτωθι έγγραφα/δικαιολογητικά/στοιχεία:

  1. Δελτίο ταυτότητας ή εν ισχύ διαβατήριο του αιτούντος.
  2. Για τους ανήλικους πολίτες που γεννήθηκαν στη χώρα και δεν διαθέτουν Δελτίο Ταυτότητας είναι απαραίτητη η προσκόμιση ληξιαρχικής πράξης γέννησης του αιτούντος
  3. Δελτίο ταυτότητας ή εν ισχύ διαβατήριο του νόμιμου/εξουσιοδοτημένου εκπροσώπου του αιτούντος, εφόσον προσέρχεται αυτός για την υποβολή της αίτησης.
  4. Σε περίπτωση πολιτών τρίτων χωρών που παραμένουν νόμιμα στη χώρα, ως ταυτοποιητικό στοιχείο, απαιτείται τίτλος νόμιμης διαμονής στη χώρα. Ενδεικτικά και όχι εξαντλητικά αναφέρονται τα εξής:

    (α) άδεια διαμονής σε ισχύ

    (β) βεβαίωση κατάθεσης για άδεια διαμονής (είτε η λεγόμενη «μπλε βεβαίωση», είτε η απλή «λευκή βεβαίωση» όσον αφορά στην κατηγορία της άδειας για εξαιρετικούς λόγους)

    (γ) εθνική θεώρηση εισόδου (τύπου C ή D)

    (δ) άδεια διαμονής δικαιούχου διεθνούς προστασίας σε ισχύ

  5. Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) ή Προσωρινός Αριθμός Ασφαλιστικής και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΠΑΑΥΠΑ).

Ανάλογα με τον τύπο της αίτησης, απαιτούνται υποχρεωτικά τα κάτωθι δικαιολογητικά:

  1. Σε περίπτωση αίτησης για παράταση πιστοποίησης ή επιδείνωση υπάρχουσας ή προσθήκης νέας πάθησης ή αναθεώρησης ισχύουσας πιστοποίησης, ο αιτών ή ο νόμιμος/εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπος θα πρέπει να προσκομίσει την εν ισχύ ΓΑΠΑ.
  2. Σε περίπτωση αίτησης επιδείνωσης υπάρχουσας ή προσθήκης νέας πάθησης πριν τη συμπλήρωση έξι (6) μηνών από την έκδοση της εν ισχύ ΓΑΠΑ., ο αιτών ή ο νόμιμος/εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπος θα πρέπει να προσκομίσει το αποδεικτικό στοιχείο νοσηλείας.
17. Λαμβάνω ήδη παροχή από τον e-ΕΦΚΑ λόγω της πιστοποιημένης αναπηρίας μου, η οποία θα λήξει στο επόμενο διάστημα. Πού υποβάλλω αίτηση για παράταση της παροχής, μέχρι να εξεταστώ από το ΚΕΠΑ;

Το τελευταίο τετράμηνο πριν τη λήξη ισχύος της ΓΑΠΑ σας, θα πρέπει να υποβάλετε μέσω της Εθνικής Πύλης Αναπηρίας αίτημα για επανεξέτασή σας από το ΚΕΠΑ. Προκειμένου αφενός  ο φορέας να λάβει γνώση της νέας ΓΑΠΑ και αφετέρου να παραταθεί αυτόματα η παροχής που σας χορηγείται, θα πρέπει να υποβάλετε αίτηση παράτασης και στον e-ΕΦΚΑ  μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας «Υποβολή Αίτησης Συνταξιοδότησης και Εφάπαξ Παροχής».

18. Ο αξιολογούμενος απεβίωσε μετά την αίτηση για πιστοποίηση αναπηρίας στα Ψηφιακά ΚΕΠΑ και πριν το άνοιγμα ή την οριστικοποίηση του Ιατρικού Εισηγητικού Φακέλου. Τι γίνεται με τη διαδικασία αξιολόγησης;

Σε περίπτωση που έχει υποβληθεί αίτηση για πιστοποίηση αναπηρίας στα Ψηφιακά ΚΕΠΑ και αποβιώσει ο αξιολογούμενος πριν ανοιχτεί ή οριστικοποιηθεί ο Ιατρικός Εισηγητικός Φάκελος, τότε οι οικείοι του πρέπει να επικοινωνήσουν με τους θεράποντες ιατρούς, με σκοπό την οριστικοποίηση του ιατρικού φακέλου. Δέκα (10) ημέρες μετά την οριστικοποίηση του ιατρικού εισηγητικού φακέλου από τον θεράποντα ιατρό της κύριας πάθησης, η αίτηση και ο ιατρικός εισηγητικός φάκελος θα αποσταλούν ηλεκτρονικά και αυτόματα στο ΚΕΠΑ. Οι οικείοι του θανόντα πρέπει να προσκομίσουν τη ληξιαρχική πράξη θανάτου και Πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης στην αρμόδια Γραμματεία ΚΕΠΑ, προκειμένου η αξιολόγηση της αίτησης να διενεργηθεί σε οίκοθεν συνεδρίαση της Υγειονομικής Επιτροπής και να κρατηθούν τα στοιχεία τους για τυχόν παραλαβή της ΓΑΠΑ μετά το πέρας της αξιολόγησης.

Η ΓΑΠΑ που θα εκδοθεί, θα αφορά το διάστημα έως την ημερομηνία θανάτου.

Εάν ο αιτών απεβίωσε πριν λήξει η προηγούμενη ΓΑΠΑ, η αίτηση απορρίπτεται.

19. Λαμβάνω ήδη παροχή από τον ΟΠΕΚΑ λόγω της πιστοποιημένης αναπηρίας μου, η οποία θα λήξει στο επόμενο διάστημα. Πού υποβάλλω αίτηση για παράταση της παροχής, μέχρι να εξεταστώ από το ΚΕΠΑ;

Το τελευταίο τετράμηνο πριν τη λήξη ισχύος της ΓΑΠΑ σας, μπορείτε να υποβάλετε μέσω της Εθνικής Πύλης Αναπηρίας αίτημα για επανεξέτασή σας από το ΚΕΠΑ. Μετά την υποβολή αίτησης παράτασης στο σύστημα, θα πρέπει να υποβάλετε σχετική αίτηση παράτασης καταβολής της παροχής στα Κέντρα Κοινότητας.    

20. Σε περίπτωση επιδείνωσης της πάθησής μου για την οποία διαθέτω πιστοποίηση αναπηρίας σε ισχύ ή σε περίπτωση εμφάνισης νέας πάθησης για την οποία δεν έχω προηγουμένως αξιολογηθεί, τι πρέπει να κάνω για την επανεξέτασή μου από υγειονομική επιτροπή;

Μπορείτε να υποβάλλετε αίτηση επιδείνωσης υπάρχουσας πάθησης ή προσθήκη νέας πάθησης μετά το πέρας τουλάχιστον έξι (6) μηνών από την ημερομηνία έκδοσης της εν ισχύ ΓΑΠΑ και μέχρι τέσσερις (4) μήνες πριν τη λήξη της. Κατ’ εξαίρεση, η αίτηση μπορεί να υποβληθεί και πριν την πάροδο έξι (6) μηνών από την έκδοση της ΓΑΠΑ, σε περίπτωση νοσηλείας σας μετά την αξιολόγησή σας από Υγειονομική Επιτροπή ΚΕΠΑ Σας επισημαίνουμε ότι η νοσηλεία θα πρέπει να αποδεικνύεται με ανάλογα πιστοποιητικά (εξιτήριο από δημόσιο ή ιδιωτικό νοσοκομείο, κλινική, νοσηλευτικό ίδρυμα ή βεβαίωση δημόσιου ή ιδιωτικού νοσοκομείου, κλινικής, νοσηλευτικού ιδρύματος, από την οποία να προκύπτει η ύπαρξη νοσηλείας.)

21. Πώς μπορώ να δω την πορεία της αίτησής μου / σε ποιο στάδιο βρίσκεται;

Στα Ψηφιακά ΚΕΠΑ που υποβάλλατε την αίτησή σας, στην ενότητα «Οι αιτήσεις μου», μπορείτε να δείτε όλες τις αιτήσεις που έχετε δημιουργήσει. Για κάθε μία από αυτές, στην στήλη «Κατάσταση Αίτησης», μπορείτε να δείτε σε ποιο στάδιο βρίσκεται, ως εξής:

«Προσωρινά αποθηκευμένη»: ξεκινήσατε μια αίτηση, αλλά δεν την έχετε υποβάλει. Μπορείτε να την ολοκληρώσετε ή να την διαγράψετε και να ξεκινήσετε μια νέα.

«Οριστικοποιημένη»: έχετε υποβάλει αίτηση και εκκρεμεί η κατάρτιση του Ιατρικού Εισηγητικού Φακέλου

«Καταχωρημένος Φάκελος»:  ο Ιατρικός Εισηγητικός Φάκελος έχει ξεκινήσει να καταρτίζεται και είτε δεν έχει οριστικοποιηθεί, είτε έχει οριστικοποιηθεί, αλλά δεν έχει παρέλθει το απαιτούμενο χρονικό διάστημα των 10 ημερών μετά την οριστικοποίηση, προκειμένου να ενταχθεί η αίτηση για προγραμματισμό αξιολόγησης.

«Έλεγχος ΚΕΠΑ»: εκκρεμεί να προγραμματιστεί ραντεβού, ή έχει προγραμματιστεί αλλά δεν έχει εκδοθεί ακόμα η ΓΑΠΑ. Για να μάθετε την ημερομηνία αξιολόγησής σας, δείτε την αντίστοιχη ερώτηση.

«Απόφαση ΚΕΠΑ»: Έχει εκδοθεί η ΓΑΠΑ. Δείτε στην αντίστοιχη ερώτηση πώς θα αποκτήσετε την ΓΑΠΑ.

22. Η αίτησή μου ακυρώθηκε/απορρίφθηκε. Γιατί; Τί πρέπει να κάνω;

Οι υποβεβλημένες αιτήσεις ακυρώνονται στις ακόλουθες περιπτώσεις:

α) εάν εκκρεμούν περισσότερο από δύο (2) έτη για οποιοδήποτε λόγο, με ευθύνη του πολίτη,

β) Εάν  δεν έχει οριστικοποιηθεί ο Ιατρικός Εισηγητικός Φάκελος, εντός έξι (6) μηνών από την αίτηση,

γ) εάν ο αιτών δεν προσέλθει αναιτιολόγητα στο προγραμματισμένο ραντεβού δύο (2) φορές.

δ) εάν κατά το αρχικό ραντεβού ζητήθηκαν επιπλέον ιατρικά δικαιολογητικά και δεν προσκομιστούν εντός τριών (3) μηνών από την κοινοποίησή της σχετικής απόφασης.

Σε αυτές τι περιπτώσεις θα πρέπει να υποβάλετε εκ νέου αίτημα.

Εάν χάσατε μια από τις παραπάνω προθεσμίες και για αυτό η αίτησή σας απορρίφθηκε, αλλά συνέτρεχαν λόγοι ανωτέρας βίας κατά την λήξη της προθεσμίας, που σας εμπόδισαν να είστε εμπρόθεσμοι,  μπορείτε να υποβάλετε αίτηση θεραπείας στη Γραμματεία ΚΕΠΑ, με τα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν τον λόγο ανωτέρας βίας.

23. Είμαι χρήστης Γραμματείας ΚΕΠΑ, ΚΕΠ ή Κέντρου Κοινότητας και δεν έχω Κωδικούς Δημόσιας Διοίκησης. Τι πρέπει να κάνω;

Πρέπει να επισκεφτείτε τη σχετική υπηρεσία «Έκδοση κωδικών δημόσιας διοίκησης» στο gov.gr, και να ακολουθήσετε τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Για τεχνική υποστήριξη σχετικά με την πρόσβαση στην εφαρμογή μπορείτε να επικοινωνείτε μέσω του email tm.webapps@efka.gov.gr.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει νόμου, η συνδρομή των υπαλλήλων των Κέντρων Κοινότητας, των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών και των Γραμματειών ΚΕΠΑ είναι υποχρεωτική, εφόσον, ζητηθεί. Συνεπώς, οι προϊστάμενοι των σημείων φυσικής εξυπηρέτησης πρέπει να μεριμνήσουν για την εξασφάλιση των Κωδικών Δημόσιας Διοίκησης για όλους τους υπαλλήλους που εξυπηρετούν κοινό.

24. Υπέβαλα την αίτηση μέσω του gov.gr, τι πρέπει να κάνω τώρα για την κατάρτιση του Ιατρικού Εισηγητικού μου Φακέλου;

Μετά την υποβολή της αίτησης ανοίγει το ηλεκτρονικό σύστημα κατάρτισης του Ιατρικού Εισηγητικού Φακέλου. Ο πολίτης πρέπει να απευθυνθεί στον ιατρό της επιλογής του (είτε δημοσίου, είτε ιδιώτη), ο οποίος θα συμπληρώσει ηλεκτρονικά τον Ιατρικό Εισηγητικό Φάκελο (ΙΕΦ) μέσω του συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης .

Ο Ιατρικός Εισηγητικός Φάκελος, περιλαμβάνει το ιατρικό ιστορικό του αξιολογούμενου, τις γνωματεύσεις ιατρών, ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις, στοιχεία νοσηλειών, στοιχεία ιατρικών πράξεων και ό,τι άλλο στοιχείο κρίνεται πως θα συμβάλλει στη διαμόρφωση ορθής γνώμης από την Υγειονομική Επιτροπή. Θα πρέπει αυτά να τα προσκομίσετε στον ιατρό σας.

Προσοχή: Θα πρέπει ο θεράπων ιατρός να οριστικοποιήσει τον ΙΕΦ εντός  έξι (6) μηνών από την ημερομηνία υποβολής αίτησης, άλλως η αίτηση θα απορριφθεί και θα πρέπει να κάνετε εκ νέου αίτηση.

Καθώς, η πλατφόρμα για τον ιατρικό εισηγητικό φάκελο υποστηρίζεται από την ΗΔΙΚΑ Α.Ε., μπορεί ο γιατρός σας για ό,τι προκύψει να επικοινωνήσει με την ΗΔΙΚΑ στο e-mail hd@idika.gr

Ο θεράπων ιατρός σας, μπορεί κατά την ιατρική του κρίση, να δηλώσει ότι βρίσκεστε σε αδυναμία προέλευσης στο ΚΕΠΑ. Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να δηλώσει και την διεύθυνση στην οποία θα βρίσκεστε, για να σας επισκεφθεί εκεί η Υγειονομική Επιτροπή (αξιολόγηση κατ’ οίκον).

25. Πώς μπορώ να μάθω αν ο θεράπων ιατρός οριστικοποίησε τον Ιατρικό Εισηγητικό Φάκελο;

Μπορείτε ανά πάσα στιγμή να δείτε τον Ιατρικό Εισηγητικό σας Φάκελο ηλεκτρονικά στο Σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Επίσης, όταν ο θεράπων ιατρός οριστικοποιήσει τον ΙΕΦ, λαμβάνετε  sms στο κινητό σας.

26. Έχω περισσότερες από μία παθήσεις. Τι πρέπει να κάνω;

Για κάθε πάθηση συντάσσεται διαφορετικός φάκελος. Θα πρέπει να ξεκινήσετε από τον ιατρό της κύριας πάθησής σας. Ως κύρια χαρακτηρίζεται η πάθηση που αποτελεί την κύρια αίτια αναπηρίας. Θα πρέπει να ενημερώσετε τον ιατρό της κύριας πάθησής σας ότι θα απευθυνθείτε και σε ιατρούς άλλων ειδικοτήτων.

Ακολούθως θα επισκεφθείτε τους ιατρούς των λοιπών παθήσεών σας και ο καθένας από αυτούς θα ετοιμάσει τον δικό του Ειδικό Εισηγητικό Φάκελο. Όταν ολοκληρώσουν όλοι οι ιατροί τους φακέλους τους, θα ενημερώσετε σχετικώς τον ιατρό της κύριας πάθησης για να οριστικοποιήσει το σύνολο των φακέλων.

27. Πώς μπορώ να δω τον ιατρικό εισηγητικό μου φάκελο;

Μπορείτε να δείτε τον ιατρικό εισηγητικό φάκελό σας, προκειμένου να ελέγξετε την ορθότητα και την πληρότητά του, ακολουθώντας τα εξής βήματα:

Εισέρχεστε στην υπηρεσία Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας (ΑΗΦΥ) για πολίτες

Επιλέγετε «Είσοδος με κωδικούς taxisnet» και μετά «Είσοδος στην Υπηρεσία».

Θα ζητηθεί να επιλέξετε «Σε ποιον φορέα έχετε λογαριασμό». Επιλέγετε «ΓΓΠΣΔΨ (Κωδικοί Taxisnet)».

Καταχωρείτε τους κωδικούς Taxisnet και πατάτε «Σύνδεση» και ακολούθως «Αποστολή».

Θα εμφανιστούν τα προσωπικά σας στοιχεία. Πατάτε  «Συνέχεια».

Θα λάβετε με sms έναν εξαψήφιο κωδικό, τον οποίο θα καταχωρήσετε στην ιστοσελίδα και επιλέγετε «Επιβεβαίωση».

Συμπληρώνετε τον ΑΜΚΑ σας.

Θα εμφανιστούν τα προσωπικά στοιχεία σας. Επιλέγετε «Επιβεβαίωση»

Θα εισέλθετε έτσι στην εφαρμογή. Επιλέγετε κατά σειρά «Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας», μετά «Προβολή Φακέλου (Α.Η.Φ.Υ.)» και μετά «Φάκελοι Αναπηρίας».

28. Εντόπισα ότι έχει γίνει λάθος στον ιατρικό εισηγητικό φάκελό μου. Για παράδειγμα, δεν έχει προστεθεί η συνυπάρχουσα πάθησή μου από το γιατρό. Μπορώ να κάνω κάτι;

Ο γιατρός της κύριας πάθησής σας μπορεί να κάνει αλλαγές στον Ιατρικό Εισηγητικό Φάκελο (ΙΕΦ) εντός δέκα (10) ημερών από την οριστικοποίησή του από τον ίδιο. 

Μετά το πέρας των δέκα (10) ημερών γίνεται μετάπτωση της αίτησης και του ΙΕΦ στο σύστημα του ΚΕΠΑ. Άπαξ και γίνει η μετάπτωση στο σύστημα του ΚΕΠΑ, δεν μπορούν να γίνουν αλλαγές στον εισηγητικό φάκελο. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να επισκεφτείτε την αρμόδια Γραμματεία ΚΕΠΑ και να προβείτε σε «παραίτηση» από την εν λόγω αίτηση και να υποβάλλετε εκ νέου ηλεκτρονική αίτηση και Ιατρικό Εισηγητικό Φάκελο.

29. Έχω αναπηρία εφ’ όρου ζωής και θέλω να πιστοποιηθώ για νέα πάθηση. Πρέπει να φτιαχτεί εισηγητικός φάκελος και για την αναπηρία για την οποία έχω ήδη πιστοποίηση που ισχύει εφ’ όρου ζωής;

Παθήσεις, οι οποίες έχουν πιστοποιηθεί ως μη αναστρέψιμες, βάσει της κείμενης νομοθεσίας, και για τις οποίες το χορηγούμενο ποσοστό αναπηρίας έχει χαρακτηριστεί επ’ αόριστον, δεν επαναξιολογούνται και δεν υποβάλλεται εκ νέου εισηγητικός φάκελος, εκτός εάν πρόκειται για επιδείνωση της πάθησης και υπάρχει ανάγκη επαναξιολόγησής της για απόδοση αυξημένου ποσοστού αναπηρίας.

30. Έχω κάνει αίτημα αναθεώρησης. Χρειάζεται εισηγητικός φάκελος;

Όχι.

31. Θα πρέπει να προσκομίσω και στο ΚΕΠΑ τον Ιατρικό Εισηγητικό Φάκελο και τα ιατρικά δικαιολογητικά μου;

Δεν χρειάζεται να προσκομίσετε τον Ιατρικό Εισηγητικό Φάκελο, ούτε τα δικαιολογητικά που περιέχονται σε αυτόν.

Επισημαίνουμε ότι, κατά την πρώτη φάση εφαρμογής του νέου συστήματος, τυχόν ιατρικά δικαιολογητικά που δεν δύνανται να αναρτηθούν ψηφιακά στην πλατφόρμα του Ιατρικού Εισηγητικού Φακέλου, θα μπορούν να προσκομίζονται και παρατίθενται από τον ασθενή, σε πρωτότυπη μορφή, στην υγειονομική επιτροπή ΚΕΠΑ κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης. 

32. Ο αξιολογούμενος απεβίωσε μετά την οριστικοποίηση του Ιατρικού Εισηγητικού Φακέλου. Τι γίνεται με τη διαδικασία αξιολόγησης;

Σε περίπτωση που έχει υποβληθεί αίτηση για πιστοποίηση αναπηρίας στα Ψηφιακά ΚΕΠΑ και αποβιώσει ο αξιολογούμενος μετά την οριστικοποίηση του Ιατρικού Εισηγητικού Φακέλου του, η διαδικασία αξιολόγησης δύναται να συνεχιστεί. Πιο συγκεκριμένα, δέκα (10) ημέρες μετά την οριστικοποίηση του ιατρικού εισηγητικού φακέλου από τον θεράποντα ιατρό της κύριας πάθησης, η αίτηση και ο ιατρικός εισηγητικός φάκελος θα αποσταλούν ηλεκτρονικά και αυτόματα στο ΚΕΠΑ. Οι οικείοι του θανόντα πρέπει να προσκομίσουν τη ληξιαρχική πράξη θανάτου και Πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης στην αρμόδια Γραμματεία ΚΕΠΑ, προκειμένου η αξιολόγηση της αίτησης να διενεργηθεί σε οίκοθεν συνεδρίαση της Υγειονομικής Επιτροπής και να κρατηθούν τα στοιχεία τους για τυχόν παραλαβή της ΓΑΠΑ μετά το πέρας της αξιολόγησης. 

Η ΓΑΠΑ που θα εκδοθεί, θα αφορά το διάστημα έως την ημερομηνία θανάτου.

Εάν ο αιτών απεβίωσε πριν λήξει η προηγούμενη Γ.Α.Π.Α., η αίτηση απορρίπτεται.

33. Πως ενημερώνομαι για την ημερομηνία αξιολόγησής μου από Υγειονομική Επιτροπή ΚΕΠΑ;

Ενημερώνεστε για την ημερομηνία, την ώρα και τον τόπο συνεδρίασης της Υγειονομικής Επιτροπής ΚΕΠΑ, με γραπτό μήνυμα (SMS) στο τηλέφωνο (κινητό) επικοινωνίας που έχετε δηλώσει στην αίτησή σας, τουλάχιστον επτά (7) ημέρες πριν από τη ημερομηνία της εξέτασης και ξανά δύο (2) μέρες πριν την ημερομηνία εξέτασης.

Μπορείτε επίσης να απευθυνθείτε στο τηλεφωνικό κέντρο 1555, αλλά και στην Γραμματεία ΚΕΠΑ στην οποία υπάγεστε. 

34. Νοσηλεύομαι σε Νοσοκομείο/Κέντρο αποκατάστασης κ.λπ. ή βρίσκομαι σε πλήρη αδυναμία μετακίνησης, πως θα εξεταστώ από την Υγειονομική Επιτροπή ΚΕΠΑ;

Δεν πραγματοποιούνται αξιολογήσεις όσο νοσηλεύεστε σε νοσοκομείο/κλινική. Εάν έχει ήδη οριστεί ραντεβού για ημερομηνία κατά την οποία θα νοσηλεύεστε, θα πρέπει να ενημερώσετε σχετικώς την αρμόδια Γραμματεία ΚΕΠΑ, ώστε να ματαιωθεί το ραντεβού σας και όταν λάβετε εξιτήριο να ενημερώσετε εκ νέου για να οριστεί νέο ραντεβού.

Εάν βρίσκεστε σε πλήρη αδυναμία μετακίνησης και διαβιείτε σε κατοικία ή σε προνοιακή ή άλλη δομή, θα πρέπει ο θεράπων ιατρός σας , κατά την κατάρτιση του Ιατρικού Εισηγητικού Φακέλου, να δηλώσει την αδυναμία μετακίνησής σας προς το εξεταστικό κέντρο ΚΕΠΑ καθώς και την διεύθυνση της οικία σας ή του ίδρυμα που διαβιείτε ή νοσηλεύεστε. 

Αν η αδυναμία μετακίνησης επήλθε μετά την οριστικοποίηση του φακέλου και την πάροδο των 10 ημερών, θα πρέπει να υποβάλλετε έγγραφη και πρωτότυπη ιατρική γνωμάτευση στην αρμόδια Γραμματεία ΚΕΠΑ.

35. Θα πρέπει να παρευρίσκομαι αυτοπροσώπως στην αξιολόγηση;

Η φυσική σας παρουσία είναι υποχρεωτική για την αξιολόγησή σας.

Κατ’ εξαίρεση η αξιολόγηση μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς την φυσική παρουσία του αιτούντος, στις ακόλουθες περιπτώσεις:

(α) για αιτούντες που απεβίωσαν. Στην περίπτωση αυτή εκδίδεται απόφαση με ισχύ μέχρι την ημερομηνία θανάτου,

(β) κατά τη διαδικασία επανελέγχου ισχύουσας πιστοποίησης,

(γ) κατά τη διαδικασία αξιολόγησης για αναθεώρηση ισχύουσας πιστοποίησης,

(δ) αιφνίδιας εισαγωγής του αιτούντος σε νοσοκομείο, η οποία αποδεικνύεται από έγγραφα, τα οποία προσκομίζονται στο προγραμματισμένο ραντεβού από οποιοδήποτε οικείο του, ιδίως βεβαίωση του Διευθυντή της κλινικής στην οποία νοσηλεύεται, με την οποία βεβαιώνεται η αδυναμία μετακίνησης και η κρισιμότητα της κατάστασης,

(ε) κατόπιν αναβολής συνεδρίαση Υγειονομικής Επιτροπής για προσκόμιση πρόσθετων δικαιολογητικών,

(στ) για αιτούντες κατοίκους εξωτερικού

Η αρμόδια Υγειονομική Επιτροπή δύναται να ζητήσει αιτιολογημένα τη φυσική παρουσία του αιτούντος, εάν κατά την κρίση της είναι αναγκαία για τη διαμόρφωση πλήρους γνώμης.

36. Τι δικαιολογητικά θα πρέπει να έχω μαζί μου κατά την αξιολόγηση;

Θα πρέπει να έχετε μαζί σας τα ταυτοποιητικά σας έγγραφα (ταυτότητα ή διαβατήριο).

Για τους ανήλικους πολίτες που γεννήθηκαν στη χώρα και δεν διαθέτουν Δελτίο Ταυτότητας είναι απαραίτητη η προσκόμιση ληξιαρχικής πράξης γέννησης του αιτούντος ή βεβαίωση ταυτοπροσωπίας.

Οι πολίτες τρίτων χωρών που παραμένουν νόμιμα στη χώρα, απαιτείται να προσκομίζεται ο τίτλος νόμιμης διαμονής στη χώρα. Ενδεικτικά και όχι εξαντλητικά αναφέρονται τα εξής:

(α) άδεια διαμονής σε ισχύ

(β) βεβαίωση κατάθεσης για άδεια διαμονής (είτε η λεγόμενη «μπλε βεβαίωση», είτε η απλή «λευκή βεβαίωση» όσον αφορά στην κατηγορία της άδειας για εξαιρετικούς λόγους)

(γ) εθνική θεώρηση εισόδου (τύπου C ή D)

(δ) άδεια διαμονής δικαιούχου διεθνούς προστασίας σε ισχύ

Σε περίπτωση αίτησης για παράταση πιστοποίησης ή επιδείνωση υπάρχουσας ή προσθήκης νέας πάθησης ή αναθεώρησης ισχύουσας πιστοποίησης, θα πρέπει να προσκομίζεται η ισχύουσα Γ.Α.Π.Α.

Επισημαίνουμε ότι, τυχόν ιατρικά δικαιολογητικά που δεν έχουν αναρτηθεί ψηφιακά στην πλατφόρμα του Ιατρικού Εισηγητικού Φακέλου, μπορούν να προσκομίζονται από τον αιτούντα, σε πρωτότυπη μορφή, στην υγειονομική επιτροπή ΚΕΠΑ κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης.   

37. Ποια είναι η διαδικασία της αξιολόγησης;

Πριν την αξιολόγηση του αιτούντος, ο Πρόεδρος και ο γραμματέας της Υγειονομικής Επιτροπής (ΥΕ) ελέγχουν τα δικαιολογητικά και προβαίνουν στην ταυτοποίηση των στοιχείων του προς αξιολόγηση προσώπου. 

Κατά την έναρξη της αξιολόγησης, ο αξιολογούμενος ή ο νόμιμος εκπρόσωπός του αναγράφει επί πινακίου ολογράφως το ονοματεπώνυμό του και θέτει την υπογραφή του δίπλα από τα προεκτυπωμένα στοιχεία του, προς απόδειξη της φυσικής του παρουσίας.

Η ίδια η αξιολόγηση περιλαμβάνει (α) τον έλεγχο των δικαιολογητικών, (β) υποβολή ερωτήσεων και (γ)  ιατρική εξέταση.
Κατά τη συνεδρίαση, ο Πρόεδρος της ΥΕ δύναται να καλέσει άλλον ιατρό μέλος του Ειδικού Σώματος Ιατρών του ΚΕ.Π.Α., προκειμένου να παράσχει τις υπηρεσίες του ως σύμβουλος, βάσει της ειδικότητάς του.

38. Μπορεί να παρίσταται κατά την αξιολόγηση κάποιος συνοδός μου;

Για τους ανηλίκους επιτρέπεται η παρουσία του προσώπου που έχει την επιμέλειά του. Για τους δικαστικώς συμπαραστατούμενους επιτρέπεται η παρουσία του δικαστικού συμπαραστάτη. Για τα άτομα με κώφωση ή βαρηκοΐα, επιτρέπεται η παρουσία του διερμηνέα νοηματικής γλώσσας (είτε με φυσική παρουσία, είτε μέσω της σχετικής εφαρμογής).

Κατά τα λοιπά, απαγορεύεται κατά τη διάρκεια ή και μετά το πέρας της συνεδρίασης, η είσοδος και η παραμονή εντός ή γύρω του χώρου της συνεδρίασης σε τρίτα πρόσωπα ή η επαφή με οποιονδήποτε τρόπο του Προέδρου, των μελών και του γραμματέα της Υγειονομικής Επιτροπής με τρίτα πρόσωπα, πλην των συνοδών των αξιολογούμενων προσώπων, εφόσον κριθεί απαραίτητο για την ομαλή διεξαγωγή ή τη διευκόλυνση της αξιολόγησης.

39. Τι είναι η Γνωστοποίηση Αποτελέσματος Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΓΑΠΑ);

Η Γνωστοποίηση Αποτελέσματος Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΓΑΠΑ) είναι η σύνοψη των κρίσιμων πληροφοριακών στοιχείων για την κατάσταση της υγείας κάθε εξεταζόμενου προσώπου από υγειονομική επιτροπή ΚΕΠΑ (πάθηση, βαθμός και διάρκεια αναπηρίας), που εκδίδεται για κάθε νόμιμη χρήση, φέρει ηλεκτρονική υπογραφή του προϊσταμένου της Δ/νσης Ιατρικής Αξιολόγησης, κατά την έννοια των διατάξεων της παρ.1 του άρθρου 3 του ν.3979/2011, με την οποία διασφαλίζεται για τον διοικούμενο η τήρηση της νόμιμης διαδικασίας εξαγωγής του αποτελέσματος που τον αφορά και έχει ισχύ για όσο χρόνο γνωματεύει η οικεία Υγειονομική Επιτροπή ΚΕΠΑ.

40. Πότε και πως θα παραλάβω τη Γνωστοποίηση Αποτελέσματος Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΓΑΠΑ);

Συνηθέστερα η ΓΑΠΑ εκδίδεται μία μέρα μετά την αξιολόγηση ή πάντως εντός λίγων ημερών.  
Στην περίπτωση που έχετε καταχωρήσει την αίτησή σας μέσω Γραμματείας ΚΕΠΑ, Κέντρου Κοινότητας ή ΚΕΠ, παραλαμβάνετε τη ΓΑΠΑ από κάποιο από αυτά τα σημεία. Στην περίπτωση που κάνατε ο ίδιος ηλεκτρονικά την αίτηση, η Γ.ΑΠ.Α. αποστέλλεται αυτόματα στην ηλεκτρονική Θυρίδα Πολίτη στο gov.gr και λαμβάνετε προς τούτο σχετικό sms.

41. Αξιολογήθηκα πριν αρκετές μέρες και ακόμα δεν έχει εκδοθεί η ΓΑΠΑ. Που να απευθυνθώ;

Απευθυνθείτε στην αρμόδια Γραμματεία ΚΕΠΑ.

42. Πως θα βρω παλαιότερες πιστοποιήσεις αναπηρίας;

Μπορείτε να βρείτε τις πιστοποιήσεις αναπηρίας που σας αφορούν και προέκυψαν από αιτήματα που υποβλήθηκαν πριν την έναρξη της Εθνικής Πύλης Αναπηρίας, δηλαδή πριν τις 16/09/2022, μέσω της αντίστοιχης εφαρμογής. Αναλυτικές οδηγίες μπορείτε να βρείτε στον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ στην υπηρεσία Παλαιότερες Πιστοποιήσεις. Επίσης, μπορείτε να τις ζητήσετε από την αρμόδια Γραμματεία ΚΕΠΑ. 

43. Ο αξιολογούμενος απεβίωσε μετά την εξέταση από την Υγειονομική Επιτροπή και πριν από την παραλαβή της ΓΑΠΑ. Τι μπορώ να κάνω για να πάρω τη ΓΑΠΑ;

Σε περίπτωση που μετά την εξέταση του αιτούντος από την Υγειονομική Επιτροπή και πριν την παραλαβή της ΓΑΠΑ, ο αξιολογούμενος αποβιώσει, η ΓΑΠΑ δεν μπορεί να αποσταλεί στην ηλεκτρονική του θυρίδα. Τα άτομα που έχουν έννομο συμφέρον να λάβουν γνώση του περιεχομένου της ΓΑΠΑ, για την ενδεχόμενη λήψη παροχών ή άλλων ωφελημάτων μπορούν να λαμβάνουν αντίγραφο της ΓΑΠΑ του θανόντος, μετά από αίτηση σε οποιαδήποτε Γραμματεία ΚΕΠΑ. Για την απόδειξη της σχέσης με το θανόντα απαιτείται απαραιτήτως η προσκόμιση Πιστοποιητικού Οικογενειακής Κατάστασης. 

44. Στη ΓΑΠΑ αναφέρει ότι δικαιούμαι επίδομα ετέρου προσώπου. Πώς θα το λάβω;

Στη ΓΑΠΑ κρίνεται αν πληρούνται οι αναπηρικές προϋποθέσεις για το επίδομα. Δεν κρίνεται αν συντρέχουν και οι λοιπές προϋποθέσεις. Αναλυτικότερα για το επίδομα μπορείτε να ενημερωθείτε από τη σελίδα Επίδομα απολύτου αναπηρίας - Συμπαράσταση ετέρου προσώπου.
 

45. Στη Γ.Α.Π.Α. αναφέρει ότι η πάθησή μου «είναι αναστρέψιμη: ΟΧΙ», ενώ η πάθησή μου είναι μη αναστρέψιμη. Τί πρέπει να κάνω;

Στην Υπουργική Απόφαση με Αριθμ. Φ801000/40417/2024 ««Τροποποίηση της υπό στοιχεία 80100/24283/10-03-2022 κοινής υπουργικής απόφασης απόφασης «Αναθεώρηση του Πίνακα μη αναστρέψιμων παθήσεων για τις οποίες η διάρκεια αναπηρίας καθορίζεται επ’ αόριστον» (Β’ 1224).»» (ΦΕΚ Β’ 4348/2024) καθορίζεται ποιες παθήσεις μπορούν να κριθούν ως μη αναστρέψιμες. Για κάποιες ορίζεται ότι πιστοποιούνται εφ’ όρου ζωής ήδη από την πρώτη αξιολόγηση (πχ ακρωτηριασμοί και φωκομελίες άνω ή/και κάτω άκρων), ενώ για άλλες ορίζεται ότι για να πιστοποιηθούν εφ’ όρου ζωής, θα πρέπει να συντρέχουν επιπλέον προϋποθέσεις (πχ οι Διαταραχές αυτιστικού φάσματος κρίνονται ως εφ’ όρου ζωής, εφόσον (α) έχουν συμπληρωθεί τα 17 έτη ηλικίας και (β) έχει κριθεί από το ΚΕΠΑ δύο φορές η πάθηση, δηλαδή την τρίτη φορά θα πιστοποιηθεί ως εφ’ όρου ζωής.

Εάν η Γ.Α.Π.Α. σας δεν έχει εκδοθεί σύμφωνα με την ανωτέρω Υπουργική Απόφαση, μπορείτε να υποβάλετε προσφυγή.
 

46. Γιατί η πιστοποίησή μου δεν ισχύει εφ’ όρου ζωής, αφού έχω πάθηση μη αναστρέψιμη;

Σύμφωνα με τον Κανονισμό λειτουργίας του ΚΕΠΑ, όταν η κύρια πάθηση του αιτούντος εμπίπτει στον Πίνακα των μη αναστρέψιμων παθήσεων, για τις οποίες η διάρκεια της αναπηρίας καθορίζεται επ’ αόριστον και της αποδίδεται ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%, η διάρκεια ισχύος του συνολικού ποσοστού αναπηρίας που συνδιαμορφώνεται σε περίπτωση συνυπαρχουσών παθήσεων προσδιορίζεται επ’ αόριστον.

Εάν η ΓΑΠΑ σας δεν έχει εκδοθεί σύμφωνα με την ανωτέρω διάταξη, μπορείτε να υποβάλετε προσφυγή.

47. Διαθέτω πιστοποίηση αναπηρίας από υγειονομική επιτροπή ΚΕΠΑ, η οποία είναι ενεργή. Η πάθησή μου ανήκει στις μη αναστρέψιμες παθήσεις. Ποιες ενέργειες θα πρέπει να ακολουθήσω ώστε να μην περάσω εκ νέου από υγειονομική επιτροπή ΚΕ.Π.Α.;

Εφόσον η πάθησή σας εντάχθηκε στις μη αναστρέψιμες παθήσεις μετά την έκδοση της πιστοποίησής σας, θα πρέπει να υποβάλλετε Αίτηση Αναθεώρησης της πιστοποίησής σας μέσω της υπηρεσίας Ψηφιακά ΚΕΠΑ της Εθνικής Πύλης Αναπηρίας.. Θα πρέπει να συμπληρώσετε τον λόγο για τον οποίο αιτείστε την αναθεώρηση (ότι δηλαδή αιτείστε την μετατροπή της απόφασης σε εφ’ όρου ζωής). Οι αιτήσεις αναθεώρησης εξετάζονται χωρίς την κατάρτιση νέου Ιατρικού Εισηγητικού Φακέλου και χωρίς την φυσική παρουσία του πολίτη εκτός εάν αυτή απαιτείται για τη διαμόρφωση πλήρους γνώμης, οπότε ο αιτών καλείται για επανεξέταση. (ΦΕΚ 4830/τΒ΄/13.09.2022 Κανονισμός Λειτουργίας του ΚΕ.Π.Α.)

Εάν η πάθησή σας ήταν ήδη ενταγμένη στις μη αναστρέψιμες παθήσεις κατά τον χρόνο έκδοσης της πιστοποίησής σας και σύμφωνα με την τότε ισχύουσα Υπουργική Απόφαση έπρεπε να κριθεί ως εφ’ όρου ζωής χωρίς την συνδρομή άλλων προϋποθέσεων, αλλά η ΓΑΠΑ δεν αναφέρει ότι είναι μη αναστρέψιμη, τότε μπορείτε να υποβάλετε ένσταση, εφόσον δεν έχει παρέλθει η σχετική προθεσμία. Εάν σύμφωνα με την τότε ισχύουσα Υπουργική Απόφαση, προβλέπονταν επιπλέον προϋποθέσεις, θα πρέπει να πληρωθούν και αυτές προκειμένου να κριθεί η πάθησή σας ως μη αναστρέψιμη.

Προς αποφυγή παρανοήσεων επισημαίνεται ότι (α) για κάθε πάθηση κρίνεται ξεχωριστά εάν έχει καταστεί μη αναστρέψιμη ή όχι και (β) η ΓΑΠΑ εκδίδεται με ισχύ εφ’ όρου ζωής, εφόσον είτε (α) όλες οι παθήσεις σας έχουν καταστεί μη αναστρέψιμες ή (β) η κύρια πάθησή σας έχει καταστεί μη αναστρέψιμη και της έχει αποδοθεί ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%.

Ως προς τον καθορισμό των μη αναστρέψιμων παθήσεων, από τις 17/7/2024 ισχύει η υπ’ Αριθμ. Φ801000/40417/2024 Κ.Υ.Α. ««Τροποποίηση της υπό στοιχεία Φ80100/24283/10-03-2022 κοινής υπουργικής απόφασης απόφασης «Αναθεώρηση του Πίνακα μη αναστρέψιμων παθήσεων για τις οποίες η διάρκεια αναπηρίας καθορίζεται επ’ αόριστον»» (Β’ 1224). (Β’4348). Από 10/3/2022 και έως τις 16/7/2024 ίσχυε η στοιχεία Φ80100/24283/10-03-2022 Κ.Υ.Α. «Αναθεώρηση του Πίνακα μη αναστρέψιμων παθήσεων για τις οποίες η διάρκεια αναπηρίας καθορίζεται επ’ αόριστον» (Β’ 1224)

48. Στη ΓΑΠΑ αναφέρει ότι «πληροί τα ιατρικά κριτήρια για τη χορήγηση σύνταξης γήρατος λόγω αναπηρίας: ΟΧΙ». Όμως εγώ παίρνω ήδη σύνταξη αναπηρίας. Αυτό σημαίνει ότι θα κοπεί η σύνταξή μου;

Όχι. Η ανωτέρω κρίση της Υγειονομικής Επιτροπής δεν αφορά στην σύνταξη αναπηρίας, αλλά στην σύνταξη γήρατος με αιτία την αναπηρία. Πρόκειται για ειδικό καθεστώς που αφορά σε περιορισμένο αριθμό παθήσεων (τυφλοί εξ αμφοτέρων οφθαλμών, παραπληγικοί, τετραπληγικοί κ.ά.). Προβλέπεται στις διατάξεις του ν. 612/1977 (Α’ 164) και των διατάξεων που παραπέμπουν σε αυτόν, για τον ιδιωτικό τομέα και του τρίτου εδαφίου της περ. α’ της παρ. 1 των άρθρων 1 και 26 του π.δ. 169/2007 (Α’ 210) για τον δημόσιο τομέα.
 

49. Τι μπορώ να κάνω σε περίπτωση που διαφωνώ με το αποτέλεσμα της πιστοποίησης της αναπηρίας μου;

Σε περίπτωση που διαφωνείτε με το αποτέλεσμα της πρωτοβάθμιας υγειονομικής επιτροπής μπορείτε να υποβάλλετε ένσταση κατά αυτής στην αρμόδια Υγειονομική Επιτροπή ΚΕΠΑ δευτεροβάθμιου ελέγχου, εντός προθεσμίας τριάντα (30) ημερών από την κοινοποίησή της ΓΑΠΑ. Η προσφυγή υποβάλλεται στην Γραμματεία ΚΕΠΑ όπου ανήκετε, είτε από εσάς, είτε από νόμιμο/εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό σας.
Στην προσφυγή πρέπει να προβάλλονται συγκεκριμένοι λόγοι για τους οποίους ο αξιολογούμενος προσφεύγει κατά της ΓΑΠΑ
Η προσφυγή συνοδεύεται από δικαιολογητικά τα οποία εκ παραδρομής δεν κατατέθηκαν ή δεν αξιολογήθηκαν και αφορούν παθήσεις για τις οποίες αιτήθηκε αξιολόγησης ο αιτών, βάσει του Ιατρικού Εισηγητικού Φακέλου. Δεν επιτρέπεται η προσκόμιση δικαιολογητικών και δεν λαμβάνονται υπόψη δικαιολογητικά για νέες παθήσεις, για τις οποίες δεν είχε συνταχθεί Ιατρικός Εισηγητικός Φάκελος.

Με την οριστικοποίηση της προσφυγής και των δικαιολογητικών που τη συνοδεύουν, προγραμματίζεται συνεδρίαση της Δευτεροβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής και εκδίδεται νεότερη ΓΑ και ΓΑΠΑ, η οποία επικυρώνει ή τροποποιεί τη γνωμάτευση της Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής. 

Όταν η προσφυγή υποβάλλεται από τον αξιολογούμενο, δεν επιτρέπεται η χειροτέρευση της θέσης του.

Η προθεσμία προσφυγής κατά της ΓΑΠΑ. και η άσκηση της προσφυγής δεν αναστέλλουν την ισχύ της ΓΑΠΑ που έχει εκδοθεί από την Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπή.

50. Διαθέτω πιστοποίηση αναπηρίας από υγειονομική επιτροπή ΚΕ.Π.Α. αλλά δεν γνωρίζω τα δικαιώματά μου ως άτομο με αναπηρία, ούτε ποιες παροχές ενδεχομένως δικαιούμαι από την πολιτεία λόγω αναπηρίας. Που μπορώ να απευθυνθώ για σχετική ενημέρωση και με ποιον;

Μέχρι την έναρξη λειτουργίας του Μητρώου Παροχών Αναπηρίας, όπου θα παρατίθενται αναλυτικώς όλες οι παροχές αναπηρίας, θα πρέπει να απευθύνεστε ξεχωριστά σε κάθε φορέα που παρέχει κάποιο δικαίωμα στα άτομα με αναπηρία.
Ενημέρωση παρέχεται και από τα θεσμοθετημένα συλλογικά όργανα εκπροσώπησής των ατόμων με αναπηρία (Σύλλογοι, Ομοσπονδίες, ΕΣΑΜΕΑΈνωση Ασθενών Ελλάδας ).
Παρατίθενται χρήσιμοι σύνδεσμοι για βασικές παροχές προς άτομα με αναπηρία:
Εξωιδρυματικό επίδομα του e-ΕΦΚΑ
Επίδομα απολύτου αναπηρίας / συμπαράστασης ετέρου προσώπου του e-ΕΦΚΑ
Σύνταξη λόγω αναπηρίας για:
•    Μισθωτούς εργαζόμενους στον ιδιωτικού τομέα
•    Μη Μισθωτούς (Ελεύθερους Επαγγελματίες, Αυτοαπασχολούμενους και Αγρότες)
•    Υπαλλήλους Δημοσίου

Κάρτα Αναπηρίας
Επιδόματα και λοιπά προγράμματα του ΟΠΕΚΑ για άτομα με αναπηρία
Φορολογικά Δικαιώματα για άτομα με αναπηρία
Δελτίο Μετακίνησης ΑμεΑ

51. Πότε πρέπει να κάνω το αίτημα για κάποια παροχή; Πριν ή μετά την έκδοση ΓΑΠΑ;

Από 16/09/2022 η αίτηση για σύνταξη αναπηρίας ή εξωιδρυματικό επίδομα ή επίδομα απόλυτης αναπηρίας μπορεί να υποβληθεί και πριν την έκδοση της ΓΑΠΑ ακόμα και ταυτόχρονα με την ημερομηνία υποβολής της αίτησης στην Εθνική Πύλη Αναπηρίας. Εάν μάλιστα η αίτηση για την παροχή υποβληθεί στον e-ΕΦΚΑ εντός τεσσάρων (4) μηνών από την έκδοση της ΓΑΠΑ, ως ημερομηνία υποβολής της στον e-ΕΦΚΑ, λογίζεται η ημερομηνία υποβολής της αίτησης για πιστοποίηση της αναπηρίας.

52. Έκανα αίτηση παράτασης της πιστοποίησής μου. Τί θα γίνει με τις παροχές που λάμβανα ήδη;

Εάν λαμβάνατε κάποια αναπηρική παροχή από τον e-ΕΦΚΑ, δυνάμει μιας ΓΑΠΑ και υποβάλατε αίτηση παράτασης της πιστοποίησή σας (εντός 4 μηνών πριν την λήξη της προηγούμενης ΓΑΠΑ) το δικαίωμά σας παρατείνεται για έξι ακόμα μήνες εφόσον εκκρεμεί εξέταση από τις Υγειονομικές Επιτροπές ΚΕ.Π.Α. χωρίς υπαιτιότητά σας.

Για παροχές του ΟΠΕΚΑ, δείτε τις σχετικές συχνές ερωτήσεις στην ιστοσελίδα του.

Για λοιπές παροχές, απευθυνθείτε στον φορέα που τις απονέμει.